Scholen ontdekken voordelen van zit sta meubilair

Gepost door Buro International op

Scholen ontdekken voordelen van zit sta meubilair

Recent onderzoek door het Belgisch Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid toont aan dat Belgische kinderen en jongeren veel te weinig bewegen. Gedurende zeven dagen droegen 2.000 kinderen een versnellingsmeter waarmee hun ‘beweging’ kon worden gemeten. Daaruit bleek dat kinderen van 3 tot 5 jaar de helft van hun dag zittend doorbrengen. Terwijl adolescenten twee derde van de dag zitten. Bevraging leert dat 75% van de adolescenten een of meerdere sporten beoefend en bijna 60% van de kinderen van 3 tot 9 jaar is lid van een sportclub. Blijkbaar is dat echter onvoldoende om genoeg te bewegen.

Dit zijn confronterende cijfers en daarom experimenteren verschillende scholen met sta-bureaus.

Het invoeren van sta-bureaus zorgt ervoor dat de tijd die een kind zittend doorbrengt in de klas drastisch daalt. Wie staat, beweegt en wie beweegt, verbrandt calorieën. Ook intellectueel biedt staan en bewegen voordelen. Kinderen kunnen moeilijkere cognitieve taken beter oplossen en zijn oplettender tijdens de les. Ook buiten de school blijken de sta-bureaus hun effect te hebben: onderzoek toonde aan dat kinderen ook buiten de schooluren actiever werden.

In de praktijk gaat het meestal om sta-bureaus in combinatie met een kruk en voetbank. Op die manier kan het kind zelf beslissen of het helemaal rechtstaat of toch nog op de kruk zit. In een mum van tijd passen de kinderen zich aan, want bewegen is veel natuurlijker dan zitten.

Voordelen:

  • betere concentratie
  • goed voor de gezondheid
  • minder stress

Kinderen worden onrustig en afgeleid bij langdurig zitten. Terwijl actieve werkplekken (lees: sta-bureau) storend gedrag verminderen en de aandacht vergroten van de leerlingen, want ze doorbreken de eentonigheid van zittend schoolwerk.

Sta-bureau vermindert BMI-toename

Sta-bureaus in plaats van gewone tafels en stoelen verminderen de BMI-toename van lagere schoolkinderen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek (link toevoegen?: http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2016.303323). Bijna 400 kinderen in de leeftijdsgroep van 8 tot 10 jaar werden twee jaar gevolgd. De kinderen werden in twee groepen ingedeeld, waarbij de ene groep les kreeg aan traditionele tafels, terwijl de andere groep les kreeg aan een statafel met kruk en voetensteun. Bij de kinderen die zittend les kregen, nam de BMI toe met 0,4 kilogram per vierkante meter. De BMI van de kinderen die les kregen aan een sta-bureau nam toe met slechts 0,1 kilogram per vierkante meter. De conclusie van het onderzoek stelt dat het vervangen van de klassieke zit-bureaus door sta-bureaus wel degelijk een positief effect heeft op de BMI van leerlingen. Zeker omdat leerlingen toch vele uren doorbrengen aan hun bureau.

Zit stil! Of juist niet…

Eigenlijk krijgen onze kinderen nog veel te vaak ‘zit stil’ te horen. De algemene aanvaarding van sta-bureaus is nog niet voor morgen. Er zal een mentaliteitswijziging voor nodig zijn, maar leerlingen, ouders en leerkrachten lijken nu al enthousiast te reageren op de sta-bureaus. Het is een kwestie van tijd voor meer en meer scholen zullen overstappen op zit sta meubilair.

Nieuwer bericht